Стевията и кокосовото мляко са чудесни заместители на сметаната и захарта
Дори в семейството ви да не сте вегетарианци, невинаги купешкият сладолед е здравословният избор за десерт – или е прекалено сладък, или – прекалено тежък. А и със сигурност е прекалено калоричен и с прекалено много Е-та...
Но хлапетата не се вълнуват от всички тези прекалености, те обожават сладолед, затова е хубаво да имате предвид следната рецепта – ще им доставите истинско удоволствие.
Навремето баба ми правеше сладолед със сурови яйца и прясно мляко – великолепен наистина, но днес не е добра идея да се консумират сурови яйца заради опасността от салмонела. Затова просто забравете яйцата, заменете захарта със стевия (билка, много по-сладка от захарта и богата на антиоксиданти), а сметаната и прясното мляко – с кокосово мляко, вкусът му си отива чудесно с пресните ягоди.
Необходими продукти: 500 г ягоди, 1 ч. ч. кокосово мляко, 1 лимон, 1 с. л. стевия.
Приготвяне: Смесете измитите и почистени ягоди, кокосовото мляко, стевията и лимоновият сок, разбъркайте и пасирайте. Сложете получения крем в купички и оставете в камерата за 2 часа.
След като замръзне, извадете и украсете с пресни ягодки, листенца мента, сурови ядки...
Марина Атанасова